fredag 30 augusti 2013

Om kräftorna överlever till måndag....?

Förra året så lovade jag 7D att de skulle få hålla i levande kräftor, men så blev inte fallet. I år har svärfar fångat några åt mig. I Sverige har Flodkräftan snart konkurrerats ut av den inplanterade Signalkräftan som kom hit runt 1910. Denna kräftan växte snabbare och var mera lönsam för uppfödare. Det man inte visste då var att Signalkräftor  är bärare av kräftpesten (en sjukdom som orsakas av en svamp). Den svenska Flodkräftan dukade sedan under av kräftpesten.

Kräftorna har en vit fläck i tumgreppet därav namnet "SIGNAL"-kräfta. Man kan lätt se skillnaden mellan hane och hona. Honan har mindre klor och bredare stjärt. Hanen är större, större klor, smalare stjärt och har två små ben (som eg. är deras parningsorgan) på stjärtens undersida.

Efter alla rabalder förra året om kockar som visade hur det går till när man kokar levande kräftor så hoppade jag över det stycket i filmen nedan. Om inte kräftorna överlever i kylskåpet (kylan sänker ämnesomsättningen) så får de iallafall ta del av första filmen nedan....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.